Powstaje Szlak Kulinarny Ziemi Kaliskiej
"Do serc turystów chcemy trafiać także przez żołądek" - podkreśla Wioletta Przybylska ze starostwa powiatowego w Kaliszu
"Andruty już teraz są naszym produktem sztandarowym, którym częstujemy wszystkich gości, ale tę ofertę kulinarną chcemy też rozszerzyć. Kiedy Szlak Kulinarny Ziemi Kaliskiej ruszy oficjalnie, na stronie starostwa pojawi się cała nowa mapa kulinarna regionu" - powiedziała Przybylska.
W projekt zaangażowały się takie podmioty, jak: Pałac Tłokinia, Dwór Chotów, Andruty Kaliskie, Hotel Kristoff, Piekarnia Bułeczka Zagorzyn, Tłocznia soków owocowych TESO, Janusz Nowak Agroturystyka Karczma Kaliska i Starostwo Powiatowe w Kaliszu, restauratorzy, producenci żywności ekologicznej.
Wymienione podmioty będą wspólnie pracować nad wydaniem mapy turystycznej, w której pojawi się nie tylko Szlak Kulinarny Ziemi Kaliskiej, ale również znajdą się atrakcje turystyczne tj.
- zbiornik rekreacyjny Szałe i Murowaniec z atrakcjami dotyczącymi sportów wodnych,
- Muzeum Historii Przemysłu
- Dworek Marii Dąbrowskiej w Russowie,
- Szlak Kościołów Drewnianych,
- oferta hoteli i gospodarstw agroturystycznych regionu
"Turyści coraz częściej poszukują nowych inspiracji i często odwiedzając jakieś miejsce zależy im też na posmakowaniu regionalnej kuchni i jej produktów. Zabytków nam już niestety więcej nie przybędzie, a to jest ciekawy sposób, by zwrócić uwagę także na wszystkie atrakcje turystyczne, które znajdują się w okolicy" - zaznaczyła Przybylska.
Projekt Szlaku to początek tworzenia Produktu turystycznego pn. "Odpocznij na Ziemi Kaliskiej w Krainie nocy i dni". W przyszłości pod patronatem Starostwa Powiatowego ma powstać konsorcjum czyli dobrowolne i nieformalne zrzeszenie podmiotów zajmujących się rozwojem oraz promocją turystyki na terenie ziemi kaliskiej. Propozycja ta zostanie zgłoszona do Urzędu Marszałkowskiego jako produkt turystyki wiejskiej oraz do Wielkopolskiej Organizacji Turystycznej i Ministerstwa Turystyki.
źródło: http://www.tur-info.pl